Encendre foc

Com fer un foc amb llenya?

Necessitareu:

  • Un parell de trocs grans.
  • Entre 5 i 10 trossos petits d’estelles o llenya menuda o unes pinyes.
  • Pastilles d’encesa.
  • llumins o encenedor.

El primer que ha de tenir en compte abans d’encendre un bon foc de llenya és assegurar-se que no hi ha objectes que es puguin cremar a prop, haurà d’apartar qualsevol objecte que es pugui encendre.

Començar una base amb combustible de fàcil encès. Ha de preparar una base amb combustible de fàcil encès. Podeu posar unes branques primes, fulles seques, pinyes, un parell de pastilles d’encesa, unes quantes fulles de diari… col·loqueu-los de manera que quedin buits perquè la flama respiri i s’oxigeni.

Enceneu el foc i no ho descuideu.

Ara ja té preparada la base per encendre el foc, agafi un llumí o un encenedor  i l’enceneu. Aquest pas és el més delicat, és molt important estar atent i no descuidar el foc perquè no s’apagui. Per facilitar que el foc realment prengui, pot posar la flama a diferents parts. Si veieu que s’està apagant afegiu alguna branqueta més.

El meu truc personal per encendre més ràpid és agafar 2 o 3 pinyes i arrestar-les. A continuació les poso sobre algunes branquetes petites que he ficat a la xemeneia i, a sobre de les pinyes poso algun tronc més gros. Ho acostumo a fer amb forma de piràmide deixant buits perquè el foc no s’ofega i s’oxigeni. Pot ajudar-se amb una manxa de tant en tant per avivar les flames fins que el foc agafi força.

Si, després de tot, hem calculat malament la mida del tronc, o hem errat a la seva col·locació, i el foc s’apaga, encara podem aprofitar les brases i començar de nou. No és estrany que s’hagin de fer diversos intents.

Un cop vegi que ja està encesa és hora d’afegir-hi troncs més o menys grossos segons el que voleu fer perquè comencin a encendres abans que es consumeixin les branquetes i s’apagui el foc. Per encendre el tronc, cal acostar-li una flama de forma contínua durant un temps fins que el tronc cremi per si mateix. En aquest pas encara haurem d’estar atents, i no descuidar el foc ficant de tant en tant algunes branquetes. Caldrà que quedi espai entre els troncs, perquè el foc respiri i disposi de l’oxigen necessari per cremar, podeu col·locar els troncs en forma «piramidal» perquè així entri aire i peça més fàcilment.

Si passat un temps, el tronc gros encara no ha calat, podem oblidar-nos-en de moment. Per evitar que s’apagui hem d’aprofitar aquest foc per cremar algun tronc de mida mitjana i una vegada que aquest tronc hagi arrestat, el tronc gruixut cremarà amb tota seguretat. Mentrestant, en estar dins de la xemeneia, anirà prenent temperatura per així arrestar més fàcilment. A partir d’aquest moment, el tronc ens donarà la seva calor, només estant atents a uns quants detalls. És molt important la col·locació del tronc, ja que la seva flama ens ha de donar calor, per una banda, i ha de ser font, a més, de la pròpia combustió; per aquesta raó, és important fer-li un petit gir quan una part del tronc s’hagi consumit.

Podem ajudar-nos d’una manxa, és molt útil per avivar el foc. Una manxa és un instrument que s’utilitza per donar aire al foc i avivar així les flames, aconseguint així que prenguin els troncs més grans i no s’apagui la flama. Si teniu una xemeneia amb porta, heu de comprovar que els respiradors estiguin oberts.

Quan la flama estigui ben arrestada, haurà d’anar afegint troncs més grans i anar-la recarregant segons observem que cal. Si seguiu aquestes indicacions i enceneu el foc amb un parell de troncs gruixuts, la primera càrrega de llenya durarà una hora. Quan s’hagi convertit en brases, podeu obrir la porta i afegir més llenya. Recomanem deixar la porta entreoberta uns segons abans d’obrir-la del tot.